Nytårshilsen fra Bolivia

Hej ven
Vi håber, du har haft en rigtig dejlig juletid. Vi har haft nogle hyggelige, men anderledes juledage her, og vi går nu hastigt mod et nyt år.
Julen blev i år fejret med Simon, Anita, Hannah og Maria. Vi havde en hyggelig aften sammen.

christmaseve
Juleaften blev fejret med steg, kartofler og hvid sovs =)

christmaskoncert
Julekoncert i en af de store kirker i Santa Cruz

christmas-engel
Juleoppyntning i centrum af Santa Cruz

2014 har været et omvæltende år for os – alt er blevet meget anderledes, end vi havde forventet ved årets begyndelse. Her er lidt om, hvad året i store træk er gået med.

Året startede med fuld fart på. Vi havde en mødeserie i Københavns adventistkirke med evangelisten Janos, som havde 3 ugers mødeserie i vores kirke for folk, som vi havde kontakt med. Det var en god tid med Janos iblandt os, og der blev taget beslutninger for Guds rige der – fantastisk.

En af weekenderne i januar havde Lasses mor også dimension på sit pædagogstudie, hvilket også var en stor begivenhed for os – mor er endelig færdig med at studere…

Vi sluttede januar af med en ferie til Gran Canaria, hvor vi boede i samme by som Lasses bedsteforældre, den by de plejer at være i. Vi havde planlagt det sådan, at vi kunne holde ferie sammen med dem. Vi havde en rigtig god og solfyldt ferie midt i den danske vinterkulde – dejligt.

camels

crancanaria-sandy
Gran Canaria i januar: Kameltur og udsigtspunkt

En stor begivenhed i februar var for os, da Lasses søster kom hjem fra Australien. Hun havde været der i 7 måneder og var meget savnet. Det var alle tiders at få hende hjem igen…

Den 30. marts var en dag, som fik stor betydning for resten af året. Vi havde besøg af en missionær, der holdte en mødeserie i Nærum. Manden hed David Gates, og vi kendte ham godt og havde hørt om det arbejde, han har været med til at starte rundt omkring i verden. Vi havde i længere tid lidt on/off bedt om, at Gud måtte vise os en mulighed, hvis han ønskede, vi skulle arbejde med mission på fuld tid. På det tidspunkt lavede vi mission i vores fritid, men hvis Gud ønskede, at vi skulle gøre det på fuld tid, måtte han give os muligheden. Her var muligheden – vi snakkede med David om mulighederne – han gav os muligheden for Bolivia – og vi tog den. Selvfølgelig tog vi ikke valget den dag, vi snakkede med David. Nej, vi snakkede meget og bad meget om det og på baggrund af disse ting, tog vi valget om at tage af sted. Flybilletterne blev købt, og d. 25 aug. skulle vi rejse til Bolivia for at bo der for en tid.

I foråret april – maj havde vi mange ting for.
Vi havde nogle offentlige mødeserier i vores kirke igen, som vi hjalp til med. Samtidig tog vi også en del ud og talte i forskellige kirker. Lasse holdt almindelig prædikener i forskellige kirker, og vi holdte også temadag i Horsens adventistkirke.
I fritiden brugte Lasse en del tid på træning. Han havde i lang tid i forvejen bestilt en tur for at bestige det højeste bjerg på det europæiske kontinent, Elbrus på 5642 m. En tur som kræver fysisk styrke og megen forberedelse for at skulle blive en succesfuld ekspedition. Turen var med et professionelt bureau og med 2 gode venner, Jakob og Akim.

Samtidig forberedte vi os meget på vores rejse til Bolivia. Der er SÅ mange ting, der skal gøres, når man flytter udenlands i mere end 6 mdr. Der er meget med visa-papirer, som skal klares, og for at visa kan gå igennem, skal mange andre papirer også være i orden. Vi skulle meldes ud af det danske system, ud af skat, flytte forsikringer, få styr på bilen, opsigelse af lejlighed, planlægger hvor vores ting skulle opbevares, møde med banken osv. osv.

I slutningen af maj var det tid for Adventistkirkens årsmøde, og vores papir arbejde var gået igennem – rejsen var sikker. Det blev offentligt, og vi brugte megen tid på årsmødet til at snakke med folk om dette projekt.

per-gyda
Den 8. Juni var vi til bryllup. Lasses onkel Per og hans søde kæreste skulle giftes, og vi havde en kanon dag med dem – Tak.

 

 

 

elbrus-lasse

 

Tiden efter brugte Lasse til mere træning, og så kom turen i starten af juli. 14 dages bjergbestigning, som heldigvis endte ud med en succesfuld topbestigning d. 13. Juli – det var en meget glad Lasse, der kom hjem.

 

elbrus-gruppe

Samtidig var Sandy til en sundhedskonference i Geneve for Adventistkirken, hvor hun fik en masse god og ny inspiration.
Ugen efter var hun en af hovedarrangørerne bag stævnet ”Inspirationsugen” i København – en uge der satte fokus på unge og missionsaktiviteter, der skulle være synlige i nærområdet. Der blev planlagt LivsstilsExpo, offentlige møder, stande på strøget, boguddeling og åndelige møder og bøn. Mange unge og lidt ældre kom og blev til velsignelse for andre og modtog dermed en velsignelse selv…
streetmissionhelseexpo

 

 

 

 

 

Efter dette var Bolivia 100% i fokus. De sidste ting skulle afsluttes på arbejdet, vi skulle flytte vores ting, lejligheden skulle afleveres, alt det, vi skulle bruge det næste års tid, skulle pakkes ned osv.

wendybabtismDen 2. aug. var vi til dåb og efterfølgende familiehygge hos Sandys søster Wendy – det var en dejlig dag, og vi brugte den også til at sige farvel til det meste af den del af familien.

De sidste 14 dage blev brugt til de sidste forberedelser og tage rundt til familie og venner og sige ”på gensyn”.

Den 25. aug. tog vi så af sted.

Da vi kom herned til Bolivia, blev vi indlogeret på et lille værelse med fælles bad på selve mediecenteret i Bolivia. Vi var spændte på nye mennesker, sprog og kultur.

room
Vi fik hurtigt nogle nye venner her, som tog pænt imod os. Vi kom med til forskellige kirker og fik kulturen mere og mere ind under huden.
Efter den første måned kom vores venner Simon og Anita også herned til stedet. De skal også være her et års tid, og vi er taknemmelige for at have dem som venner her i en fremmed verden.

Efter 2 måneders papirarbejde hernede lykkedes det os at få vores visa, så vi har mulighed for at være her 1 år – det var en stor dag.
visa

Vores arbejde har bestået i mange forskellige opgaver. Vi har lavet en del video produktioner, hvor vi har optaget profeti seminar, musikprogrammer, børneprogrammer, andagtsprogrammer osv. Sandy har mest været på kamera og er nu kommet mere over i planlægningsafdelingen, som hun er god til. De gør godt brug af, at vi kommer fra Danmark og er vandt til at leve under mere strukturerede forhold.
Under produktionerne er Lasses opgave oftest at sørge for, at lyden bliver optaget.
set-chrildren

set-musicprophecy-seminar

Udover over dette arbejder vi også med oversættelse af ting, planlægning af produktioner, og Lasse laver en del programmering. Fællesarealer skal også passes, og missionsaktiviteter for menigheden har også sin plads her.

I okt. fik vi tilbuddet om at passe et hus på stedet. Vi sagde ja og har siden da boet i et meget fint stort hus med have til. Vi passer det for en familie som midlertidigt er i Sydafrika, men de regner med at komme tilbage om et halvt års tid. Det er dejligt med noget mere privatliv og frihed. Vi passer også deres have, som nogle gange tager lidt for meget tid, men på den anden side er det meget sjovt at prøve. Vi har høstet ananas, papaya, jordbær og bananer fra egen have. Vi hugger jungle ned med machetti og vander osv.
house

Sandy Ananas høst

Ud over selve arbejdet her på stedet har vi været med i mange spændende aktiviteter som fx offentlig mødeserie i nabobyen, maduddeling til fattige, ugentlige bibelstudier, planlægning af julekoncert for en kirke osv.
Vi har ikke glemt Danmark, og i vores fritid bruger vi en del tid på at skype hjem og skrive lidt på vores blog og dagbog. Lasse er også stadig engageret i forskellige missionsprojekter hjemme over internettet.

I vores fritid har vi også har fornøjelsen af at komme lidt ud og opleve noget af Bolivia – noget som vi vil gøre mere i fremtiden også.

I oktober var vi en tur på Salar de Uyuni – en af de store attraktioner i Sydamerika som turist. På denne tur så vi verdens største saltslette og noget af Bolivias højland og natur.
Vi har også været på besøg på en missions-jungle skole, været i zoo, set botanisk have og mange andre ting.
salarsalar-highlands

Ud over det er det nogle gange stadig en oplevelse i sig selv blot at tage til byen, fordi vi stadig bliver ramt af kulturchok =)

Alt i alt har det været et omvæltende og begivenhedsrigt år. Vi har meget at være taknemmelige for.
Tak for året, der er gået og de oplevelser, vi har haft sammen!
Vi takker Gud for muligheden for at være her og arbejde i hans værk her for mennesker i Bolivia.

Vi vil blot herfra ønske dig et rigtig godt nyt år. Må vi være villige til at følge Guds vej, uanset hvor den så leder hen. Lad os bede Gud om hans vejledning i tiden fremover, nu hvor vi lever i den sidste del af jordens historie. Må vi være til velsignelse og støtte for andre mennesker og lede dem til Gud.

Må Gud velsigne dig.
Godt nytår!
Fra Sandy og Lasse i Bolivia