December Update

Hej
Det er ved at være lidt tid siden, at jeg har skrevet en opdatering om, hvad der er sket de sidste uger af vores liv.
Det er jo december, og derfor jo en lidt speciel tid i Danmark. Vi må nok indrømme, at vi savner denne tid i Danmark. Vi har længtes lidt, når vi har set billeder på Facebook af julebag, strøget med julelys og julehygge… Ordet Julehygge eksistere vist ikke her i Bolivia.

Vi bor jo tæt på den største by i Bolivia, og her har man gjort lidt for at julepynte i centrum af byen. – De har stillet et ”krybbespil” op, som nok i grunden handler mere om jomfru Maria end noget andet. Ellers er der lidt guldengle som er lavet ud af jernstænger. Det er på en lille plads i centrum, men ellers er der ikke rigtig gjort noget vildt ud af julen udover i de Amerikaner-supermarkeder, vi kommer lidt i.

Dog har vi taget et stykke julepynt med hjemmefra, som vi har hægt op. (En kniplet julestjerne lavet af min mormor). Den hænger ved vores seng =)

Hamacas julekoncertI lørdags var vi til Julekoncert i den rigeste kirke her i byen. Det var faktisk helt juleagtigt. Der var pyntet op i kirken, og der var faktisk mange sange, vi kendte. Mange af de internationale julesange findes også på spansk, så det var hyggeligt at kunne nynne lidt med på ”Glade jul” osv. på spansk.
Dog var det en lidt underlig fornemmelse at ønske sidekammeraten ”Feliz Navidad” (Glædelig Jul), mens man bliver pustet på af aircondition apparater, som desperat prøver at køle rummet ned til under 30 grader.

Sandy fødselsdagsmorgenDen 4. December var det jo Sandys fødselsdag. Vi fik fejret hende med lidt lækker morgenmad, og om aftenen var vores danske venner Simon og Anita ovre og lave tærte. Sådan rigtig dansk porretærte, som Sandy havde ønsket sig.

Samme dag gik jeg hen og blev syg – sådan rigtig syg faktisk.
Jeg havde feber, og opkast og diaré. Så jeg lå i sengen i 4 dage ovenpå den omgang. Det var lidt underligt at ligge i 29 grader inde i et rum, og så ligge i en sovepose med tøj på og fryse. Men så fik jeg også prøvet det – alt er godt igen nu. De siger hernede, at det er en del af oplevelsen, at man får noget mavesyge indimellem, fordi man ikke helt kan gardere sig mod de baktusser, der er her.

I perioden, hvor jeg var syg, havde jeg jo så tid til at ligge og kigge ud af vinduet fra vores soveværelse og ud i haven. Så for første gang, så vi vores aber. Vi kan ofte høre aber lige uden for vores baghave i træerne, men vi ser dem sjældent, men lyden er ikke til at tage fejl af. Denne gang fik vi dem altså set – sådan rigtig vilde aber – det var sjovt.

Samtidig er det ved at blive slange- og kryb-tid. Ikke just betryggende, men hernede går man alligevel aldrig uden sko og lygte, når det er mørkt.
Forrige uge var jeg med til at jage en slange op af sit hul og slå den ihjel. Hver gang vi ser en slange, skal vi gøre en indsats for at slå den ihjel, så den ikke skader nogen, og så der ikke kommer flere.
Viola snakekill
I dag har vores missekat været vores helt. Den kom stolt hen og viste os en lille slange, som den havde slået ihjel på vores græsplæne 3 meter fra vores terrasse. – Den er nu så dygtig. Vi er meget glade for den jæger, vi har i katten, og for vores machetti =)

Vejret har skiftet en del her den senere tid. Der er blevet mere og mere skyet, og det regner stort set hver nat/morgen for tiden. Det vil tage til de næste uger, indtil vi får en periode med konstant regn på et par uger. Allerede nu kan det være svært at tørre vores tøj og andet pga. fugtigheden i luften.
Det har så også gjort, at varmen er blevet mere intens. I dag har vi 39,6 grader og høj fugtighed – så det er varmt. Nogle gange kan vi tage en ”køler” ved at gå ind i vores serverrum på arbejdet, som er det eneste sted, vi har aircondition.

Pga. fugt, regn og den høje temperatur har vi fået en eksplosion af vækst i haven. Vi skal ofte ud for at holde det nede, så der ikke bliver urskov, der hvor der ikke skal være det. Det er sjovt at se, da vi aldrig har set sådan en eksplosion før. Det vælter frem i haven med grønne planter, og man kan næsten ikke følge med i at holde det nede.

Sandy Ananas høstTil gengæld har vi fået høstet en af vores bananklaser. WOW – det er nok de bedste bananer, jeg nogensinde har smagt. Så kraftige i smagen. Her er bananer ikke blot en almindelig kedelig frugt. Vi har også fået høstet de fleste af vores ananas for denne periode. Om nogle måneder kommer der flere bananer og ananas.

 

Arbejdsmæssigt har vi haft travlt de sidste uger. Vi har arbejdet meget, fordi vi har besøg af en meget kendt præst her fra Sydamerika. Han har en doktorgrad i emner omkring profetier og helligdomstjenesten og er en dygtig fyr. Han er her en hel måned og optager, så vi har travlt med at få så mange optagelser i hus som muligt. Derfor optager vi på livet løs og vrider så mange programmer ud af ham, som vi kan, mens han er her.

I mellemtiden har vi haft en missionærfamilie boende her i huset.
Skoleåret har haft sin afslutning på mange af de missionsskoler, som er i junglen. Derfor er de fleste arbejdere på disse skoler blevet fløjet hertil for at få ordnet deres papirarbejde, eller fordi de skulle videre hjem på lidt ferie, inden et nyt år starter.
Den familie, vi havde boende, skulle have styr på deres 2 års visa. Så de boede hos os i 16 dage. Så nu har vi også prøvet at blive vækket om morgenen af skrigeri – endda helt uden at have børn selv.
De fik lavet de papirer, som de skulle, og vi bor nu alene i huset igen.

Hvad julen ellers står på, ved vi faktisk ikke endnu. Det er lidt svært at planlægge noget her i Sydamerika, så det bliver nok i sidste øjeblik. Men det bliver sikkert sammen med de andre danskere. Om det bliver kartofler og noget steg-agtigt, eller det bliver tortillas eller noget spansk, ved jeg ikke. Men vi skal nok få en hyggelig tid, selv om det ikke lige bliver en familie-jul.

Det var vist nok for denne gang. Jeg håber, du har det godt hjemme i Danmark og er ved at få styr på julegavekøb osv.
Ha’ en fortsat rigtig god december.

Decemberhilsen herfra os to…